Waarom kinderen moeten spelen

Waarom kinderen moeten spelen.

Spelen is leuk en belangrijk voor verschillende aspecten in de ontwikkeling van kinderen. Vandaag de dag rijst de vraag of kinderen nog wel voldoende tijd hebben om te spelen. Is er nog ruimte voor echt speelgoed en het spelen van spelletjes met elkaar? We hebben allemaal drukke agenda’s, werk, school en sportverenigingen.  We rennen de hele dag van hot naar her en onze kinderen nemen we hierin mee. Als we dan even zitten lijkt het makkelijk om in de digitale wereld te duiken.
Alhoewel de digitale wereld niet meer weg te denken is, is het toch ook belangrijk kinderen te laten spelen met speelgoed wat niet met internet verbonden is.  Lekker samen aan tafel zitten om een spelletje te doen is niet alleen leuk, maar het is ook belangrijk voor de ontwikkeling en het creëren van binding met elkaar. Bovendien is het wetenschappelijk bewezen dat spelen slimmer maakt.

Ontwikkelingspsychologen adviseren dan ook: Gemiddeld elke dag minstens een half uur spelen met speelgoed of een echt spel en het liefst samen.

Bij Marjems.nl spelen we hierop in door veel speelgoed en spelletjes aan te bieden waar kinderen fysiek mee moeten spelen. Waarom dit zo belangrijk is leggen wij hieronder uit. In de blogpost "4 redenen kinderen moeten spelen"gaan we hier wat dieper op in.

Waarom spelen belangrijk is voor kinderen

Door te spelen wordt er heel veel geleerd. Als kinderen van jongs af aan speel- en spel mogelijkheden hebben leren ze allerlei vaardigheden te ontdekken en ontwikkelen die ze in hun latere leven nodig hebben. Het is bewezen dat een speelrijke omgeving kinderen slimmer maakt omdat ze de kans krijgen allerlei vaardigheden op o.a. sociaal vlak te oefenen en te ontwikkelen. Hier kan geen digitale wereld tegen op.

Het beste vergelijk is om te kijken naar dieren, bv jonge poesjes. Zodra ze wakker zijn stoeien en spelen ze met hun soortgenootjes. Ze oefenen hiermee o.a. sociaal te zijn, afstanden in te schatten tijdens gekke sprongen, hun spierkracht en motoriek wordt geoefend en vooral hebben ze veel plezier. Ook leren ze van elkaar wat wel en niet leuk is, wat te hard gaat, en wie er even geen zin in spelen heeft. Dit alles zorgt voor een positieve ontwikkeling van de hersenen en dat maakt ze slimmer.  Dit spelen gaat automatisch bij zoogdieren, zij worden niet geleid door de snelheid van de maatschappij en digitale wereld waarin ze leven. En als het nou voor zoogdieren goed is, dan moet het ook goed zijn voor mensen kinderen. Als ouder kun je dit heel goed stimuleren door speelgoed te kopen waarbij fantasie, creativiteit en beweging geoefend wordt.

Schleich

De mooiste categorie bij Marjems.nl hierin is Schleich. Schleich is op maat gemaakt speelgoed dat bestaat uit verschillende thema’s zoals de Schleich Horse club, Schleich Wild Life en de Schleich Farm World
Deze categorieën binnen Schleich zijn thema’s over dieren en heeft een hoge educatieve waarde. Doordat de Schleich dieren op schaal gemaakt zijn met de grootst mogelijke precisie en afwerking tot in de kleinste details, maakt dat het de speelbeleving des te realistischer maakt en dat kinderen beter hun fantasie en creativiteit de vrije loop kunnen laten gaan. Op deze manier kunnen ze verhalen uit het echte leven naspelen of nieuwe verhalen bedenken.


Ook heeft Schleich binnen hun merk thema’s waar wat meer in een fantasiewereld geleefd wordt. Voorbeelden hiervan zijn Schleich Bayala, waar vooral fantasiedieren, elfen, eenhoorns en zeemeerminnen leven. Deze Schleich wereld is vooral heel populair onder de meisjes van 5 tot 12 jaar.

De Schleich Eldrador wereld zijn stoere gevaarlijke monsters en spreekt vooral de verbeelding van jongens tussen de 7 en 12 jaar aan die deze monsters graag tegen elkaar laten vechten om het Schleich superwapen te kunnen bemachtigen. Op deze manier leren kinderen met problemen omgaan en hier oplossingen voor te bedenken.

Een stukje terug in de geschiedenis? Ook hierin heeft Schleich gedacht want de
Schleich Dinosaurus wereld is helemaal op dino's gericht en exact zo nagemaakt zoals ze vroeger geleefd moeten hebben. Ook dit thema heeft een hoge educatieve waarde


Marjems.nl heeft ook een breed scala aan kinderspellen waarbij kinderen samen met ouders, vriendjes of vriendinnetjes aan tafel een gezelschapsspel of educatief spel kunnen spelen. Dit zorgt voor binding met elkaar en leren geduld te hebben, hoe het is om te winnen en te verliezen en daarmee om te gaan. Buiten al deze leerzame aspecten van een familiespel te spelen is het vooral gewoon heel erg leuk.

 
  Mirjam     27-08-2022 10:46     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Volg ons op onze Socials!